VAKIF SENEDİMİZ

VAKIF SENEDÄ°MÄ°Z

         YILMAZKAYA VAKFI (VAKIF SENEDÄ°)

 

BAÅžLANGIÇ:

Bu vakıf senedinin altında adı ve adresi yazılı Mehmet Yılmaz kaya tarafından Türk Medeni kanunu hükümlerine göre bir vakıf kurulmuÅŸtur

VAKIF:

Madde 1-Vakfın adı YILMAZKAYA VAKFI’DIR. Ä°ÅŸ bu resmi senette sadece vakıf denilecektir.

                                                                        VAKFIN MERKEZÄ°

Madde 2-Vakfın merkezi Ä°STANBUL ili, AVCILAR ilçesinde olup, adresi YEŞİLKENT MAHALLESÄ°,MEHMET AKÄ°F ERSOY CADDESÄ°,G120 SOKAK N:15/1 AVCILAR’ dır

Ä°lgili mevzuat çerçevesinde vakıf yönetim kurulu kararı ve yetkili makamlardan izin almak kaydıyla yurt içinde veya yurt dışında ÅŸube ve temsilcilikler açabilir.

                                                                     VAKFIN GAYESÄ°

Madde 3- Bir ülkenin en büyük zenginlik kaynağının yetiÅŸmiÅŸ insan gücü olduÄŸu inancından hareketle güvenli, geliÅŸen, güçlü Türkiye idealine hizmet etmek: bu itibarla giriÅŸimci ruhu taşıyan, bilimsel düÅŸünme, araÅŸtırma ve çalışma yöntemlerini benimseyen, Atatürkçü, çaÄŸdaÅŸ, inançlı, insana ve doÄŸaya saygılı kiÅŸilerin yetiÅŸmesine eÄŸitim ve öÄŸretim yolu ile yardımcı olur. Bu kiÅŸilerin insanlığa faydalı çalışmalarına maddi ve manevi destek saÄŸlar.

a) Her derece ve nitelikte: ilk ve ortaöÄŸretim okulları, yabancı dil, sosyal bilimler, fen bilimleri ve teknoloji ağırlıklı, eÄŸitim ve öÄŸretim kurumları, vakıf yükseköÄŸretim kurumları ve üniversiteler kurar ve iÅŸletir.

b) Bilimsel ve kültürel araÅŸtırmalar yapmak, insan hak ve hürriyetlerini güvence altına alan demokrasi kültürünün eÄŸitimine ve yerleÅŸmesine katkıda bulunacak faaliyetlerde bulunmak.

c) Kültür mirasımızın korunması için müzeler kurup iÅŸletir, ülke kültür hayatının geliÅŸtirilmesi için seminer brifing, konferans ve benzeri toplantılar düzenler, kültürel faaliyetlerde bulunan gerçek ve tüzel kiÅŸilere ayni veya maddi destek saÄŸlayarak, insanların manevi ve ruhi yönden geliÅŸmelerini, her yönden saÄŸlıklı ve topluma yararlı bireyler olmalarını saÄŸlamak için gerekli özel bilim ve kültür ünitelerini oluÅŸturmak, yurtiçi ve yurtdışı geziler düzenlemek,

d) Yurtdışında faaliyet gösteren yüksek okul ve üniversitelerle iÅŸbirliÄŸi yapar.

e) YaÅŸlıların ve muhtaçların ve diÄŸer kiÅŸilerin saÄŸlık ve huzurlarının temini için saÄŸlık ocağı, hastane, huzurevi gibi saÄŸlık ve sosyal amaçlı tesisler kurar, kurulmuÅŸ olanlara yardım eder ve iÅŸbirliÄŸi yapar.

f) Yetenekli ve çalışkan, sosyal bakımdan muhtaç öÄŸrencilere burs verir, ayni ve nakdi karşılıklı veya karşılıksız yardımlar yapar, araÅŸtırma ve teÅŸvik primleri ve burslar verir, mesleksiz gençlere çeÅŸitli meslek edindirme kursları açarak meslek edinmelerini ve mesleÄŸini icra edebilecek mekan ve tesisleri kurmalarında, araç, gereç ve makine temin etmeleri için maddi ve manevi destek saÄŸlamak,

g) Barınma, beslenme, saÄŸlık ve diÄŸer ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olur, bu amaçla öÄŸrenci yurtları, öÄŸrenci merkezleri, kütüphaneler ve benzeri yerler açar ve iÅŸletir veya açılmasına ve iÅŸletilmesine veya açılmış ve iÅŸletilmekte olanlara yardım eder ve ortak olur,

h) Amaçları doÄŸrultusunda gerek ulusal gerekse uluslararası vakıf ve benzeri resmi ve sivil toplum kuruluÅŸları ile iÅŸbirliÄŸi yapar, bu kuruluÅŸlardan yardım alır.

I) Vakfın Yönetimince kabul edilmiÅŸ her türlü bağış, vasiyet ve diÄŸer ölüme baÄŸlı tasarrufları vakfın amacına uygun ÅŸart ve mükellefiyetlerini yerine getirir. Vakıf kurucusu ile vakfa büyük yardımda bulunanların isimleri zikredilmek ve öldükten sonrada mezarları başında ölüm yıldönümlerinde ziyaret edilerek ruhlarına hatim duaları okuyarak ruhları ÅŸad etmek için anma günleri yapmak,

i) Amaçları doÄŸrultusunda her türlü basılı, görüntülü ve sesli yayın yapabilir,

j) Vakıf amaçlarını gerçekleÅŸtirmede faydalanmak ve vakıf gelir elde etmek amacıyla iÅŸletmeler, ÅŸirketler kurar, kurulmuÅŸlara ortak olur.

                                                           VAKFIN FAALÄ°YETLERÄ°

Madde 4- Vakıf gayesini gerçekleÅŸtirmek için yapacağı iÅŸ ve iÅŸlemler:

a)Miktar ve deÄŸeri sınırlanmamış olarak taşınır ve taşınmaz mallar veya her ikisinden oluÅŸan her çeÅŸit mal ve mülke ve mal varlığına, bağış vasiyet sair ölüme baÄŸlı tasarruflar yoluyla veya satın alma, kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya, sahip olduklarını satmaya, devir ve feraÄŸ etmeye gelirlerini veya karlarını tahsil ve sarfa, Vakfın malvarlığına dahil bir veya birden fazla taşınır veya taşınmazlar almaya, gelirlerini kullanmaya vakfın amacına aykırı olmamak ve amaca kısmen veya tamamen tahsis olunmak kaydıyla vaki bağış veya vasiyet veya çeÅŸitli ölüme baÄŸlı tasarruflar yolu ile temellük ettiÄŸi taşınır ve taşınmaz malları ve paraları idare ve tasarrufa, harcamaya, ÅŸirketlerin hisse senetlerini, intifa senetlerini, obligasyonlarını veya diÄŸer hisse temsil eden veya mevcut bulacak bir hak ifade eden evrakın ve bilcümle hisse senetlerini ve bütün bunlara ait kuponları almaya, satmaya, devretmeye, gelirlerini tahsile, Vakfa ait taşınmaz malların 3. Åžahıslarla mevzuat dahilinde tap, iÅŸlet, devret yoluyla anlaÅŸmalar yapmaya veya iÅŸlettirmeye, vakıf yetkilidir.

b) Vakıf amacına benzer olarak faaliyette bulunan vakıflarla iÅŸbirliÄŸi yapmaya, baÅŸka vakıflardan yardım almaya, bu yardım temini için onlarla anlaÅŸmalar akdetmeye, amacına harcayacağı gelirleri arttırmak için para mevcutlarıyla veya Vakfın malvarlığına dahil kıymetle ÅŸirketlere katılmaya, amacına uygun ÅŸirketler kurmaya, katılma paylarına isabet eden temettü ve kar hissesini sarfa, her türlü eÄŸitim, saÄŸlık, spor, sosyal vs tesisler kurmaya ve iÅŸletmeye, taşınır taşınmazların intifa, sükna gibi mülkiyetten gayrı aynı hakları kabule, velhasıl Vakfın amaçlarından birinin veya tamamının gerçekleÅŸtirilmesi için faydalı ve lüzumlu görülen bilcümle teÅŸebbüs, tasarruf, temellük ve sözleÅŸmeleri akde, iÅŸlemleri icraya Medeni kanununun 48. Maddesinde belirtildiÄŸi üzere izinli ve yetkilidir. Vakıf iÅŸtirak halindeki mülkleri müÅŸterek mülke çevirebilir.

Müzayede ve ihalelere katılabilir. Vakfın malvarlığını tehlikeye sokmayacak ÅŸekilde sınırlı sorumlu olarak, kuruluÅŸlarda pay sahibi olabilir.

Kısaca amaçlarının gerçekleÅŸmesi için yararlı veya zorunlu görülen tüm teÅŸebbüs, tasarruf, temellüklerde bulunur, sözleÅŸmeler ve iÅŸlemeler yapar. Vakıf tüm bu yetkileri ve gelirleri Medeni Kanunla ve ilgili tüzüklerle yasaklanmış maksatlarla kullanmaz.

                                           Sonuç olarak amaçlarını gerçekleÅŸtirmek için yasalara uygun giriÅŸimlerde bulunmaya, medeni hakları kullanmaya izinli ve yetkilidir.

 

                                                    VAKFIN MAL VARLIÄžI

Madde 5- Vakfın mal varlığı;

a)10.000 YTL (On bin Yeni Türk Lirası ) nakit para

b) 1000m2 arsa

c) iÅŸyeri demirbaÅŸlar

 

 

                                        VAKFIN GELÄ°RLERÄ°

Madde 6-

a)Kamu kurum ve kuruluÅŸları dışındaki özel kiÅŸi, kurum ve kuruluÅŸlar tarafından yapılacak her türlü ÅŸartlı ve ÅŸartsız, ayni ve nakdi, menkul ve gayrimenkul bağışlan,

b)Vakfın amacına yönelmiÅŸ tesislerin iÅŸletilmesinde, gider karşılığı olarak alınan ücretlerle, bu iÅŸletmelerden saÄŸlanan ayni ve nakdi gelirler,

c)Vakfın menkul ve gayrimenkul mallarının kiralanmasından ve satışlarından ve             mevduatının faizlerinden saÄŸlanan gelirler.   

d)YILMAZKAYA ŞİRKETLER GRUBU bünyesinde yer alan ÅŸirketlerin yönetim kurullarının  her yıl için alacakları kararla yıllık kararlarından belirlenecek nispetteki kar paylan,    

e)Mevzuata aykırı olmayan sair gelirler

 

                                      VAKFIN GELÄ°RLERÄ°NÄ°N SARFI

Madde 7- Vakıf gelirlerinin en az 2/3 vakfın amaçlarına, 1/3 yönetim ve yönetimi sürdürme giderleri ile ihtiyat ve yedek akçeye ayrılır..

 

                                  VAKFIN ORGANLARI

Madde 8- Vakfın organları aÅŸağıdaki gösterilmiÅŸtir

a)Mütevelli Heyet b- Yönetim Kurulu c- Denetim Kurulu

 

                                                                         MÜTEVELLÄ° HEYETÄ°

                            Madde 9- Vakfın mütevelli heyeti, ekli listede adları yazılı 3 kiÅŸiden oluÅŸur.

                            Mütevelli heyette vefat, üyelikten ayrılma, azil ve benzeri hususlardan dolayı oluÅŸacak boÅŸalma hallerinde heyet üyelerinin önceden yerlerine geçmek üzere belirledikleri kiÅŸi veya belirli sıra dahilindeki kiÅŸilerden ilki üyelik sıfatı kazanır. Belirlenen kiÅŸi veya kiÅŸilerden hiçbirinin görev kabul etmemesi halinde, mütevelli heyet kararı ile mütevelli heyetçe önerilen isimler arasından seçim yapılır.

 

                                      MÜTEVELLÄ° HEYETÄ°N GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°

Madde 10- Mütevelli heyet vakfın en yüksek karar organıdır. Mütevelli heyetin yetkileri aÅŸağıda gösterilmiÅŸtir:

a) Yönetim kurulunu seçer.

b) Denetim kurulunu seçer.

c) Vakıf yönetim kurulunca hazırlanan hazırlanan faaliyet raporu ile denetim kurulu raporlarını görüÅŸüp inceler. Yönetim kurulunun ibrası konusunda karar verir.

a)Yönetim kurulunca hazırlanacak vakıf iç mevzuat tasarıların aynen veya deÄŸiÅŸtirerek kabul eder.

b)Yönetim kurulunca hazırlanan yıllık bütçe tasarılarını aynen veya deÄŸiÅŸtirerek kabul eder,

c)Kamu görevlileri dışındaki yönetim ve denetim kurulu üyelerine huzur hakkı verilip verilmeyeceÄŸini, verilecekse miktarını belirler.

d)Gerektiğinde vakıf senedinde ilave veya değişiklikler yapar.

e)Vakıf faaliyetleri konusunda genel politikaları belirler. Vakıf mütevelli heyeti, yönetim kurulunun tamamını veya bir kısmını herhangi bir zamanda, Türk Medeni Kanununa göre kurulan vakıflar hakkında tüzük hükümleri itibarı ile azil sebeplerinin oluÅŸması halinde, mahkemenin vereceÄŸi azil kararını beklemeden görevden alabilir,

 

MÜTEVELLÄ° HEYETÄ°N TOPLANTI ZAMANI VE KARAR NÄ°SABI

 

Madde 11- Mütevelli heyetin ilk toplantısı, vakfın tescilini müteakip bir ay içinde yapılır.

a) Bilanço ve çalışma raporlarının onaylanması konularını görüÅŸmek üzere ÅŸubat ayı içinde,

b) Bütçe ve çalışma raporlarının onaylanması ile seçimlerin yapılmasına iliÅŸkin konuları, görüÅŸmek üzere kasım ayı içinde toplanır. 

Mütevelli heyet ayrıca yönetim kurulunun gördüÄŸü lüzum üzerine veya mütevelli heyet üyelerinin en az üçte birinin yazılı olarak yönetim kurulundan talepte bulunmaları halinde olaÄŸanüstü olarak toplanabilir. OlaÄŸan ve olaÄŸanüstü toplantılarda, ilan olunan gündemde yer almayan konular görüÅŸülmez. Ancak, olaÄŸan toplantıda divanın teÅŸkilinden hemen sonra, hazır bulunanların, en az onda birinin yazılı önerisi ile; senet deÄŸiÅŸikliÄŸi ve vakıf organları ile vakfa yükümlülük ve sorumluluklar yükleyecek konular dışında gündemde madde ilavesi mümkündür.

Toplantı tarihi, yeri ve gündemi toplantı gününden en az 7 (yedi) gün önce imza karşılığı veya üyelere ulaÅŸacak ÅŸekilde taahhütlü mektupla bildirilir.

Mütevelli heyet üye tam sayısının yarısından bir fazla ile toplanır. ÇoÄŸunluk saÄŸlanamadığı takdirde toplantı, bir hafta sonra aynı gün ve aynı saatte aynı yerde yapılır. Bu ikinci toplantıda toplantı nisabı, üye tam sayısının üçte birinden (1/3) az olamaz.

Mütevelli heyet karar yeter sayısı ise, toplantıya katılanların yarısından bir fazladır. Oyların eÅŸit olması halinde, divan baÅŸkanının oyu iki oy sayılır. Oylamanın ne ÅŸekilde yapılacağı ayrıca karara baÄŸlanır.

Her üyenin tek oy hakkı vardır. Toplantıya gelmeyecek üye, mütevelli heyetten bir baÅŸka üyeyi vekil tayin edebilir. Bir ÅŸahısta birden fazla vekalet toplanamaz.

Vakıf senedinde yapılacak deÄŸiÅŸiklik, düzeltme  veya ilaveler için karar yeter sayısı üye sayısının salt çoÄŸunluÄŸudur.

 

                                  YÖNETÄ°M KURULU

Madde 12- Vakıf yönetim kurulu, mütevelli heyetçe iki yıllığına seçilecek (3) asil ve (1) yedek üyeden oluÅŸur. Yedek üye sayısı gerektiÄŸinde mütevelli heyet kararıyla 3’ e çıkarılabilir. Yönetim kurulu üyelerinden çoÄŸunluÄŸunun mütevelli heyet üyesi olması zorunludur. ÇoÄŸunluk oluÅŸturmamak ÅŸartıyla vakıf dışından kiÅŸilerin seçilmesi mümkündür. Yönetim kurulunun ilk toplantısında baÅŸkan, baÅŸkan vekili ve muhasip üye seçilerek görev taksimi yapılır.

Görev süresi bitmeden herhangi bir sebeple yönetim kurulu üyeliÄŸi sona eren üyenin yerine sırasına göre yedek üyelerden biri göreve çağırılır.

Yönetim kurulu ayda en az bir kere toplanır. Geçerli mazereti olmadan arka arkaya (3) toplantıya katılmayan yönetim kurulu üyesi, bu görevden çekilmiÅŸ sayılır.

Toplantı yeter sayısı (3) olup, kararlar mevcudun çoÄŸunluÄŸu ile alınır. Alınan kararlar noter tasdikli karar defterine yazılarak imzalanır.

YÖNETÄ°M KURULUNUN GÖREV, YETKÄ° VE SORUMLULUKLARI

Madde 13- Yönetim kurulu, vakfın idare ve icra organıdır.

Bu sıfatla yönetim kurulu:

a) Vakıf gayesi doÄŸrultusunda her türlü karar alır ve uygular.

b) Mütevelli heyetçe belirlenen genel politikalar ışığında, vakıf faaliyetlerinin düzenli ve verimli olarak yürütülmesini saÄŸlar. Bu baÄŸlamda gerekli iç mevzuat tasarılarını hazırlar ve mütevelli heyetin onayına sunar.

c) Vakıf mal malvarlığının deÄŸerlendirilmesi ve yeni kaynaklara kavuÅŸturulması hususunda gereken çalışmaları yapar.

d) Vakıf tüzel kiÅŸiliÄŸi adına, bütün gerçek ve tüzel kiÅŸilerle hukuki, mali ve sair konularda gerekli giriÅŸimlerde bulunur ve iÅŸlemler yapar.

e) Görev, yetki ve sorumlulukları açıkça önceden belirlenmek kaydıyla vakfa müdür atar, vakıf genel sekreterliÄŸi veya benzeri yardımcı birimler oluÅŸturabilir, gerektiÄŸinde görevlerine son verir.

f) Vakıfta istihdam edilecek personeli belirler aramasını yapar, ücretlerini tayin eder, gerektiÄŸinde iÅŸlerine son verir.

g) Ä°lgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, yurtiçinde ÅŸube ve temsilcilik açılmasına ve kapatılmasına karar verir bu hususta gereken iÅŸlemleri yapar.

h) Vakfın muhasebe iÅŸlerini takip ve kontrol eder, hesap dönemi sonunda gelir-gider cetveli ve bilançoların düzenlenerek ilgili idareye gönderilmesini ve ilanını saÄŸlar.

I) Mütevelli heyetin kabul ettiÄŸi yıllık bütçeyi uygular.

i) Mütevelli heyet toplantıları ile ilgili hazırlık iÅŸlemlerini yerine getirir.

j) Mütevelli heyet toplantılarında, döneme ait vakıf faaliyet raporunu ibraya sunar.

k) Ä°lgili mevzuat ile vakıf senedi ve vakıf iç mevzuatının gerektiÄŸi diÄŸer görevleri yapar.

 

                                                    VAKFIN TEMSÄ°LÄ°

Madde 14- Vakfı yönetim kurulu temsil eder. Yönetim kurulu bu temsil yetkisini yönetim kurulu baÅŸkanı veya baÅŸka vekiline devredebilir. Yönetim kurulu, genel veya belli hal ve konularda, belirteceÄŸi esaslar dahilinde kendi üyelerinden bir veya birkaçı, yetkili memur ve memurlarından herhangi bir veya birkaçını, temsilci veya temsilciliklerini, herhangi bir sözleÅŸmeyi akdetmeye, mukavele, hukuki belge veya senedi vakıf nam ve hesabına tanzim ve devretmeye de yetkili kılabilir.

 

                                                   DENETÄ°M KURULU

Madde 15- Denetim kurulu mütevelli heyet adına vakfın faaliyet ve hesaplarını denetlemek için kurulmuÅŸ bir organdır. Denetim kurulu, mütevelli heyetçe kendi içinden ve çoÄŸunluk oluÅŸturmamak kaydıyla dışardan seçilecek (3) asıl 2 yedek üyeden oluÅŸur. Herhangi bir sebeple ayrılan asil üye yerine yedek üye göreve çağırılır.

Denetim kurulu, incelemelerini tüm defter, kayıt ve belgeler üzerinden yapar. Vakıf hesaplarını yeminli mali müÅŸavirler tarafından da tasdik edildikten sonra hesap dönemi itibari ile düzenlenecek rapor, mütevelli heyet toplantısından en az 15 (on beÅŸ)  gün önc3 mütevelli heyete gönderilmek üzere yönetim kuruluna verilir.

 

                                           HUZUR HAKKI

Madde 16- Kamu görevlileri dışındaki Yönetim ve denetim kurulu üyelerine huzur hakkı veya ücret verilip verilmeyeceÄŸini, verilecekse bunun miktarını mütevelli heyet belirler.

 

                              RESMÄ° SENET DEĞİŞİKLİĞİ

Madde 17- Vakıf senedinde yapılacak deÄŸiÅŸiklikler yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üyelerinin en az beÅŸte birinin (1/5) yazılı teklifi mütevelli heyet üye tamsayısını ez az üçte ikisinin (2/3) onayı ile yapılır.

 

                              VAKFIN SONA ERMESÄ°

Madde 18- Vakfın herhangi bir sebeple sona ermesi halinde vakfın tasfiyesinden arta kalan malvarlığı mütevelli heyetin belirleyeceÄŸi bir vakfa devredilir.

 

1) % 3’ü Türk Hava Kurumu bünyesindeki vakfa,

2) % 3’ü Mehmetçik Vakfına

3) % 3’ ü Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindeki bulunan vakfa

4) % 3’ü Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfına

5) % 3’ü Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bulunan vakfa

6) % 3’ü Deniz Kuvvetleri bünyesinde bulunan vakfa

7) % 3’ü Emniyet Genel MüdürlüÄŸü bünyesindeki vakfa

8) % 3’ü Çocuk Esirgeme Kurumuna

9) % 3’ü Diyanet Vakfına

10) % 3’ü Vakıflar Genel MüdürlüÄŸüne

11) % 3’ü Kızılay’ a

12 )% 3’ü Atatürk Kültür Vakfına

13) % 3’ü TSK mensupları çocuklarının tahsiline yardım vakfı

13) % 3’ü TBMM Vakfına

14) % 3’ü Uluslararası Bilimsel ve Kültürel AraÅŸtırmalar Vakfı(ISCRF)

15) % 3’ü Deniz Feneri DerneÄŸine

16)% 50’si Vakıf kurucusu Mehmet Yılmaz kaya ailesinin belirleyeceÄŸi vakıfa, Vakfın feshi, ancak yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üye tamsayısının en az yarısından bir fazlasının yazılı teklifi ve mütevelli heyet üye tamsayısının üçte ikisinin (2/3) onayı ile mümkündür.

 

                                                                           VAKIF KURUCUSU

Madde 19- Vakıf kurucusu Mehmet Yılmaz kayadır.

Geçici Madde: Vakıf organlarının teÅŸekkül etmesi için gerekli üyeleri vakıf kurucusu Mehmet Yılmaz kaya tayin eder.



ÜYE GİRİŞİ



Google Analytics Kodunu buraya koyun